Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Σπήλαιο
Το χωριό Σπήλαιο είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά του νομού Γρεβενών. Είναι κτισμένο στις απόκρημνες πλαγιές του Όρλιακα και σε υψόμετρο 960μ. Όλη η περιοχή έχει χαρακτηριστεί περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλους. Η ιστορία του χωριού αρχίζει από την εποχή του σιδήρου 1100 π.χ. , σύμφωνα με έγκυρες ενδείξεις. Στο Σπήλαιο έχουν εντοπισθεί, η αρχαία ακρόπολη με τείχη 1 χλμ., νεκροπόλεις όλων των προϊστορικών και ιστορικών χρόνων και το Κάστρο που έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο μνημείο. Περικλείεται από την κοιλάδα του Βενέτικου, την κορυφογραμμή Ράχης Κερασιάς, Όρλιακα -Κανδύλας, το συνοικισμό Περιβολακίου και τα όρια των κοινοτήτων Ζιάκα, Πολυνερίου, Αναβρυτών, Μαυραναίων, Τρικώμου, Μοναχιτίου και Μικρολίβαδου του νομού Γρεβενών. Επίσης την περιφέρεια Σπηλαίου διασχίζει ο ποταμός Βελονιάς για 10-12 χλμ. ο οποίος καταλήγει στο Βενέτικο.


Από ένα λιθόστρωτο μονοπάτι φθάνει κανείς στο φαράγγι Σπηλαίου- Πορτίτσας, 1.200 μ. νότια του χωριού, το οποίο έχει 800 μ. μήκος, 8-70 μ. πλάτος και 220 μ. ύψος. Τα πετρώματά του είναι ασβεστολιθικά και ιζηματογενή. Ασβεστολιθικά πετρώματα συναντάμε και στο φαράγγι της Λιάτιστας 2 χλμ. Δ, καθώς και στο φαράγγι Χαρβάλη 1 χλμ. Β-ΒΔ.

Το "Βαενάκι" 1 χλμ. Ν -μια φυσική στοά στο βράχο -, το υπόγειο σπήλαιο Ζερβάνι 4-5 χλμ. ΒΔ και η " Τρύπα του Περδίκη" 1 χλμ. Β παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον, όχι όμως τόσο όσο το γνωστό "Κελί της Καλογριάς" 1 χλμ. Ν, σπήλαιο με σταλακτίτες, σταλαγμίτες και ερείπια κτίσματος κελιού, όπου η παράδοση θέλει να ζούσε μια καλόγρια.

 

Κοντά στο Σπήλαιο υπάρχουν τρία πέτρινα γεφύρια από την εποχή της Τουρκοκρατίας: α) Το γεφύρι της Πορτίτσας 1.200 μ. Ν στο φαράγγι, που κατασκευάστηκε το 17 43 με προσφορές από το Μοναστήρι β) Το γεφύρι του κλέφτη (Λιάτισσας) 2 χλμ. Δ. μονότοξο, χτισμένο γύρω στο 1800 από τον κλέφτη Λιάτισσα, κατά την παράδοση. γ) Το γεφύρι του Κατσογιάννη 2 χλμ. Α, ίδιας χρονολογίας με αυτό της Λιάτισσας.

Ο νερόμυλος του Βαβρίτσα 3-4 χλμ. ΝΔ στην περιοχή Καρούτη, χτίσθηκε στις αρχές του αιώνα και το καλοκαίρι λειτουργεί για μικρό διάστημα. Αξιόλογος προς επίσκεψη είναι και ο νερόμυλος Κατσογιάννη, 2 χλμ. Α στο Βενέτικο. Δίπλα και στους δύο υπάρχουν δριστέλες και μαντάνια.

 

 

 

Δοκιμάστε παραδοσιακά μαγειρευτά φαγητά, πρόβειο κεμπάπ, χωριάτικα λουκάνικα, τυρί φέτα, ανεβατό τσίπουρο και κρασί της περιοχής. Αγοράστε φασόλια, γαλακτοκομικά προϊόντα και τραχανά από τους χωριανούς.

 

Επιδοθείτε σε δραστηριότητες όπως το rafting, πεζοπορία στα λιθόστρωτα μονοπάτια, αναρρίχηση, διασχίσεις φαραγγιών, ορεινό ποδήλατο και κατασκήνωση στην ύπαιθρο.

 

Το μεγαλύτερο πανηγύρι του χωριού διεξάγεται το Δεκαπενταύγουστο και διαρκεί ένα τριήμερο. Κάθε βράδυ γίνεται χορός και γλέντι ως το πρωί με ζωντανή παραδοσιακή μουσική στην πλατεία του Σπηλαίου και τη συμμετοχή πολλών επισκεπτών .Ενδιαφέρουσα είναι η εκδήλωση προς τιμήν του θεού Ήλιου στις 23 Δεκεμβρίου το βράδυ. Αναβιώνει το έθιμο του Φανού, ενώ ψάλλονται Χριστιανικά τραγούδια ταυτόχρονα με σατιρικά και προσφέρεται δωρεάν κρασί και παραδοσιακή κουλούρα.
 
Δεσκάτη
Νοτιοανατολικά των Γρεβενών είναι χτισμένη η μικρή κωμόπολη μέσα σε έλατα και πεύκα, που είναι συγχρόνως και το γεωργικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής.

Κατοικείται σήμερα από 4.000 κατοίκους περίπου και αποτελεί το δεύτερο σε πληθυσμό οικιστικό συγκρότημα του νομού, με πρώτο την πόλη των Γρεβενών. Είναι όμορφη κωμόπολη με χαμηλή δόμηση, με αρκετό πράσινο από βελανιδιά, πεύκα και έλατα στα γύρω βουνά και με θαυμάσιο ξηρό και δροσερό κλίμα κατά τους θερινούς μήνες. Οι κάτοικοί της ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, κυρίως, και διακρίνονται για την παραδοσιακή τους φιλοξενία και για τον ήπιο και ευγενή χαρακτήρα τους.

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 3 από 3
Δελτίο Τύπου 27/12/09

Τα στατιστικά στοιχεία του goGrevena.com Tourist Portal για την εβδομάδα των Χριστουγέννων ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και έφτασαν στις 194171 εμφανίσεις.