Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Σαμαρίνα

48 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την πόλη των Γρεβενών και σε υψόμετρο 1.650 μέτρων, βρίσκεται το μεγαλύτερο και πιο φημισμένο βλαχοχώρι του Νομού Γρεβενών και ολόκληρης της Ελλάδας, η Σαμαρίνα. O παραδοσιακός οικισμός του χωριού είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στις ανατολικές πλαγιές της ψηλότερης κορυφής της Πίνδου, του Σμόλικα, με υψόμετρο 2.637 μέτρων, του δεύτερου ψηλότερου βουνού μετά τον Όλυμπο.

Στο κοινοτικό κατάστημα της Σαμαρίνας στεγάζεται το λαογραφικό μουσείο του χωριού. Εδώ εκτίθενται παραδοσιακές στολές και παλιά εργαλεία των ντόπιων. Είναι ανοιχτό τους καλοκαιρινούς μήνες. Αντιπροσωπευτικό δείγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της περιοχής είναι το δημοτικό σχολείο του χωριού.
 
Οι βρύσες του χωριού είναι πέτρινες και κατασκευάστηκαν επί Τουρκοκρατίας. Αξίζει να αναφέρουμε: της «Μεγάλης Παναγιάς», της "Μικρής Παναγιάς", η "Γκαβάνη", η "Χατζή", η "Παπακύργια", η "Παπαζήση", η "Κυπριτζή", η "Μπίζιου", η "Πέντα", η "Λέσουρα" και η "Ζέκιου". Εκτός οικισμού βρίσκονται οι: βρύση του Ρωμιού (Γκρέκου), η βρύση του Κόντουρου και η βρύση στο δάσος Κιούριστα (Φαντίνα Λικιράου).
 
Νοτιοδυτικά της Σαμαρίνας, στους πρόποδες του Σμόλικα συναντάμε τη λίμνη «Δρακόλιμνη». Εδώ υπάρχουν αλπικοί τρίτωνες, ενώ πιο πέρα αφρίζει ο μεγάλος καταρράκτης του Σμόλικα, «Άπα Σπιντζουριάτα» (δηλ. Κρεμαστό νερό), ο οποίος ρίχνει τα νερά του στη δύσβατη χαράδρα «Σκοντίνα», της «Βάλια Κίρνα».
 
Οι επισκέπτες αξίζει να δοκιμάσουν την μεγάλη ποικιλία από ντόπια κρέατα. Mπορούν να αγοράσουν τυροκομικά προϊόντα (φέτα, μανούρι, κεφαλοτύρι), γλυκά του κουταλιού (βύσσινο, κεράσι, δαμάσκηνο, πορτοκάλι και σύκο) και είδη λαϊκής τέχνης.
 
Δοτσικό
Το Δοτσικό είναι ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά του νομού Γρεβενών ,έχει διατηρήσει το παραδοσιακό του χρώμα, ίσως επειδή είναι κάπως απομονωμένο από τα Γρεβενά και από την κοσμική ζωή που συναντάται σε άλλα χωριά του νομού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το χωριό κατοικείται κυρίως το καλοκαίρι από 500 άτομα που ασχολούνται στην πλειοψηφία τους με την κτηνοτροφία, το παραδοσιακό επάγγελμα των κατοίκων της ορεινής αυτής περιοχής.

 

Στο σημερινό Δοτσικό τα περισσότερα σπίτια είναι πέτρινα παραδοσιακά, χτισμένα γύρω στο 1900. Η εικόνα που παρουσιάζουν είναι εκπληκτικής ομορφιάς, το ίδιο και η πλατεία του χωριού με το μονότοξο πέτρινο γεφύρι, το οποίο έχτισαν το 1804 Γιαννώτες μάστοροι. Το υπέροχο θέαμα συμπληρώνουν η βρύση αλλά και ο τεράστιος πλάτανος που σκεπάζει τη λιθόστρωτη πλατεία. Πολύ όμορφη και γραφική είναι η βρύση "Σιώποτος" (1935) στο νότιο άκρο του χωριού.


Γύρω από το χωριό υψώνονται οι κορυφές "Σκούρτζα" (1.800 μ.), "Μελίσσι" (1.600 μ.) και "Αγλύστρες" (1.300 μ.). Χαρακτηριστικό τους στοιχεί- ο είναι τα πετρώματα και το έδαφος που μοιάζει με ψιλή σκόνη, ενώ σε μεγάλο τμήμα του μοιάζει με άμμο της ερήμου.

Στην τοποθεσία "Ογλάς" 200 μ. από το χωριό, γυρίστηκε η ταινία "Μεγαλέξανδρος" του Θ. Αγγελόπουλου.

Το μεγαλύτερο πανηγύρι διεξάγεται στο Δοτσικό με την ευκαιρία της γιορτής της Αγ. Παρασκευής και είναι τριήμερο (26, 27, 28 Ιουλίου). Στις 26 γίνεται εκκλησιασμός και διάκλιση στην ομώνυμη εκκλησία. Ακολουθεί χορός γύρω από την εκκλησία, που τον σέρνει ο γεροντότερος του χωριού. Και τα τρία βράδια το γλέντι γίνεται στην πλατεία με χορούς και τραγούδια.
 
Περισσότερα Άρθρα...
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 2 από 3
Διαφημίσου τώρα
 

Βρησκόμαστε λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγένων, η επισκεψημότιτα του goGrevena.com έχει εκτινάθει, Καταχώρισε τώρα την επιχείρηση σου στα νέα οικονομικά πακέτα μας. Σε περιοδούς οικονομίκης κρίσης οι αποφασηστικοί επαγγελματίες πετυχαινούν.

 

Η ομάδα του goGrevena.com