Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Γεφύρι Σπανού
Βρίσκεται μεταξύ των χωριών Κοσμάτι και Κηπουρειό, στο Βενέτικο ποταμό, στο μονοπάτι Γρεβενών - Μετσόβου και 16 χλμ. ΝΔ των Γρεβενών. Επισκευάστηκε και ανακατασκευάστηκε πολλές φορές. Πεντάτοξο γεφύρι, το μήκος του είναι 85 μ., το πλάτος είναι 3,60 μ. και είναι το μεγαλύτερο σωζόμενο πέτρινο γεφύρι της Μακεδονίας. Είναι χτισμένο με ιδιαίτερα επιμελημένη πελεκητή πέτρα.
 
Γεφύρι Δοτσικού
Χτισμένο στο μεγαλύτερο υψόμετρο (1.060 μ.) απ' όλα τα πέτρινα γεφύρια της Μακεδονίας και το μοναδικό της περιοχής, που βρίσκεται μέσα σε οικισμό, γεφυρώνοντας τον Δοτσικιώτικο ποταμό και επιτρέποντας την επικοινωνία στις δυο συνοικίες του χωριού. Μονότοξο γεφύρι, μήκους 24 μ., πλάτους 2,40 μ. και ύψους 4 μ., με ιδιαίτερα χαμηλωμένο τόξο, το οποίο έκτισαν γύρω στα 1870 - 1880 μάστοροι από το χωριό και την Καλλονή. Κηρύχτηκε διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1990.
 
Γεφύρι Καγκέλια (Τρικώμου)
Βρίσκεται κάτω από το χωριό Τρίκωμο (1 χλμ. από τον δρόμο Τρικώμου - Μοναχιτίου), Στο Βενέτικο ποταμό. Εξυπηρετούσε τους κατοίκους του Μοναχιτίου και του Μικρολίβαδου στην μετακίνησή τους προς Γρεβενά. Είναι δίτοξο με συνολικό μήκος 40,50 μ., πλάτος 2,80 μ. και ύψος 10,30 μ. Το 1989 έγινε επισκευή του με μπετόν. Είναι γνωστό ως "γεφύρι του Καγκέλια", από το τοπωνύμιο "Καγκέλια" που αναφέρεται στην οφιοειδή ανέλιξη του παλιού μονοπατιού, μετά το γεφύρι προς το Μοναχίτι.
 
Γεφύρι Ζιάκα (Τουρκογέφυρο)
Βρίσκεται κάτω από το χωριό Ζιάκας (3 χλμ. ΒΑ), στο Βελονιά ποταμό. Συνέδεε τα χωριά Μαυραναίοι και Μαυρονόρος με το χωριό Ζιάκα (Τίστα). Είναι δίτοξο με σαφώς μεγαλύτερη την κύρια (Δυτική) καμάρα, που φτάνει σε ύψος τα 7,50 μ. Το συνολικό μήκος του γεφυριού είναι περίπου 40 μ. και το πλάτος 3,10 μ. Χτίστηκε στα τέλη του 19ου .
 
Γεφύρι Πορτίτσας (Σπηλαίου)
Βρίσκεται στην είσοδο (πορτίτσα) του φαραγγιού του Σπηλαίου και στα νότια του χωριού, στο Βενέτικο ποταμό, σ' ένα τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς. Το γεφύρι είναι δίτοξο με μια μεγάλη καμάρα νότια, με άνοιγμα τόξου περίπου 24 μ. και ύψος 7,80 μ. και μια μικρότερη βόρεια, που προσθέτει άλλα 10 μ. περίπου στο συνολικό του μήκος. Χτίστηκε ανάμεσα στα 1830 και 1850 και συνέδεε το Σπήλαιο με το Μοναχίτι.
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 2 από 2
Διαφημίσου τώρα
 

Βρησκόμαστε λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγένων, η επισκεψημότιτα του goGrevena.com έχει εκτινάθει, Καταχώρισε τώρα την επιχείρηση σου στα νέα οικονομικά πακέτα μας. Σε περιοδούς οικονομίκης κρίσης οι αποφασηστικοί επαγγελματίες πετυχαινούν.

 

Η ομάδα του goGrevena.com