Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Φιλιππαίοι

Στα δυτικά των Γρεβενών και σε απόσταση 34 χιλιομέτρων συναντά κανείς ένα από τα Κουπατσοχώρια, τους Φιλιππαίους. Πρόκειται για ένα πολύ ζωντανό χωριό, με μεγάλη τουριστική κίνηση κυρίως τα καλοκαίρια. Νότια των Φιλιππαίων περνάει το Φιλιππιώτικο ρέμα, συναντάει ανατολικότερα το Σμιξιώτικο και καταλήγουν μαζί στο Βενέτικο ποταμό. Οι Φιλιππιώτες υποστηρίζουν πως ο πρώτος οικισμός τους βρισκόταν χαμηλά στο ποτάμι.


Η διαδρομή είναι εξαιρετική ανάμεσα στα γέρικα διάσπαρτα στις πλαγιές πεύκα. ΝΑ των Φιλιππαίων επίσης κοντά στο ποτάμι σώζονται ερείπια παλιού πέτρινου νερόμυλου του 1800. Στα όρια Φιλιππαίων -Σαμαρίνας -Δοτσικού υψώνεται η κορυφή της Αννίτσας (1728 μ.), όπου διεξήχθη μάχη κατά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο με τμήμα της ιταλικής μεραρχίας " Τζούλια

 

Το δάσος που απλώνεται στην κορυφή αποτελείται από μαύρη πεύκη, ελάτη, ρόμπολο, δρυ, σφένδαμο και γαύρο. Εδώ βρίσκονται διάσπαρτες οι πηγές Ασπροπήγαδο, Φαντίνα Κωνσταντούλα, χάνι του Λόλα, Σιπιτί, του Λόλη το πηγάδι και Πανόλη πηγάδι. Και μέσα στους Φιλιππαίους υπάρχουν αρκετές πηγές με βρύσες όπως οι: Πηγαδούλι, στο Β τμήμα του χωριού, το Πάνω Πηγάδι, η Ντουίνια, τα Λιβάδια, το Κάτω Πηγάδι, το Μεσιακό πηγάδι και το Κεντρικό πηγάδι, οι περισσότερες από τις οποίες είναι πέτρινες. Στη θέση Κουρούνα συναντάμε επίσης μια πέτρινη βρύση και στον οικισμό της Αετιάς υπάρχουν δύο τσιμεντένιες τέτοιες, οι Τσαρτσαράκος και Τζανέκα.

 

Στο κέντρο του χωριού είναι χτισμένη η εκκλησία των Αγ. Κων/νου και Ελένης (1886), η οποία διαθέτει ξυλόγλυπτο τέμπλο και διασώζει παλιές εικόνες. Είναι η μοναδική εκκλησία του χωριού όπως και ο ναός του Αγ. Νικολάου (1880) για την Αετιά, επίσης με ξυλόγλυπτο τέμπλο. Στις αρχές Αυγούστου ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού διοργανώνει το ετήσιο γλέντι με παραδοσιακά συγκροτήματα στην πλατεία των Φιλιππαίων. Σερβίρονται δωρεάν φαγητά και παραδοσιακές πίτες που φτιάχνονται από τις γυναίκες του χωριού.

 
Σμίξη
Η Σμίξη είναι το σημείο κλειδί για επίσκεψη στη Βασιλίτσα, αφού είναι ο πιο κοντινός οικισμός στο βουνό.
 
Η Σμίξη διαθέτει πολλές παλιές πέτρινες βρύσες που η ηλικία τους προκαλεί το σεβασμό. Το «Ματσάλι» στην πλατεία του χωριού κατασκευάστηκε πριν 350-400 χρόνια, όπως και η «Μηλίκη» στην άκρη του χωριού. Η «Σιόπουτλου Ντιντζιά» που σημαίνει «η επάνω βρύση», φτιάχτηκε πριν 350 χρόνια. Η βρύση «Σακελλάρη» είναι επίσης παλιά, όπως και η βρύση της Αγ. Παρασκευής που έγινε ταυτόχρονα με την ίδρυση του χωριού.  
 
Νοτιοδυτικά του χωριού υψώνεται η Βασιλίτσα (2.249 μ.) στην κορυφή της οποίας υπάρχει το Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας. Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα και κρατάει χιόνι ως την άνοιξη. Το τοπίο εδώ είναι άγριο: χαμηλά στους πρόποδες συναντάμε οξυές, διάσπαρτα έλατα και πεύκα, ενώ στην κορυφή υπάρχουν γέρικα ρόμπολα.
 
Απέναντι από την κορυφή της Βασιλίτσας βρίσκεται η κορυφή «Γομάρα» (2.126 μ.), με διάσπαρτα γέρικα ρόμπολα και μαυρόπευκα. Στους πρόποδές της υπάρχει ορειβατικό καταφύγιο και από την πίσω πλευρά η ομώνυμη λίμνη. Και από τις δύο κορυφές η θέα είναι εκπληκτική. Φαίνεται τμήμα της Τύμφης, ο Όλυμπος, το Βέρμιο, ο Γράμμος, ολόκληρος ο νομός Γρεβενών, τμήμα της Καστοριάς και της Κοζάνης.
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 3
ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!!!