Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Γεφύρι Ματσαγκάνη (Κρανιάς)
Βρίσκεται στο δρόμο Γρεβενών -  Κρανιάς, πριν το χωριό, κοντά στις πηγές του Βενέτικου. Χτίστηκε γύρω στο 1850 και πήρε το όνομά του από ιδιοκτήτη χωραφιών της περιοχής.
 
Γεφύρι Λιάτισσας (Σπηλαίου ή Του Κλέφτη)
Το δεύτερο από τα τρια γεφύρια της περιοχής του Σπηλαίου. Μονότοξο, κάτω από το φαράγγι του Σπηλαίου, στον ποταμό Βελονιά, παραπόταμου του Βενέτικου. Εξυπηρετούσε την επικοινωνία του Σπηλαίου με τα χωριά Παρόρι, Σταυρός, Κοσμάτι και Γρεβενά .Είναι επισκέψιμο από το χωριό Σπήλαιο. Σύμφωνα με μια εκδοχή, χτίστηκε γύρω στο 1800 από τον κλέφτη Λιάτιστα. Η περιοχή λέγεται μάλιστα και "πήδημα του κλέφτη", αφού κατά το θρύλο αυτό, ο κλέφτης καταδιωκόμενος από τους Τούρκους πήδηξε απέναντι, κάνοντας τάμα, πως αν τα καταφέρει, θα κτίσει εκεί γεφύρι.
 
Γεφύρι Τρικώμου (Αζίζ Αγά)
Βρίσκεται ανατολικά του χωριού Τρίκωμο (3 χλμ. από αγροτικό δρόμο) και ανάμεσα στα χωριά Τρίκωμο, Κοσμάτι και Κηπουρειό, σε μια πανέμορφη κοιλάδα στο Βενέτικο ποταμό. Έχει μήκος 71 μ., πλάτος 3μ. και ύψος 15 μ. Είναι τρίτοξο γεφύρι και από τα τρία τόξα του, το μεσαίο είναι το κύριο, στο εσωρράχιο του οποίου κρέμεται το προειδοποιητικό κουδουνάκι. Είναι το μεγαλύτερο σε άνοιγμα ύψος τόξου γεφύρι της Μακεδονίας και η μεσαία καμάρα του είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Τα θεμέλιά του στηρίζονται πάνω σε πασσάλους από δρυ. Απ' αυτό εξυπηρετούνταν τα καραβάνια που εκτελούσαν τη διαδρομή Μακεδονία - Ήπειρος. Σώζονται μάλιστα τμήματα της καραβανόστρατας. Χτίστηκε το 1727 με χορηγό τον Αζίζ - Αγά και σύμφωνα με το θρύλο, έπεσε δυο φορές. Πρόκειται για ιδιαίτερα επιβλητικό γεφύρι.
 
Γεφύρι Κατσογιάννη (Σπηλαίου ή Μύλου)
Βρίσκεται 2 χλμ. ανατολικά του χωριού Σπήλαιο, στον ποταμό Βελονιά και χρονολογείται γύρω στο 1800. Τρίτοξο γεφύρι, με συνολικό μήκος πάνω από 50 μ. Σήμερα σώζονται μόνο τα δυο βορειότερα τόξα του, ενώ το νότιο αντικαταστάθηκε από κατασκευή με οπλισμένο σκυρόδεμα. Το πλάτος του είναι 2,60 μ. και το ύψος της μεγαλύτερης (μεσαίας) καμάρας 7 μ. περίπου.
 
Γεφύρι Σταυροποτάμου (Κηπουρειού)
Βρίσκεται κάτω από το χωριό Κηπουρειό, στον ποταμό Σταυροπόταμο, παραπόταμο του Βενέτικου. Χτίστηκε γύρω στο 1900. Απ' αυτό περνούσαν τα καραβάνια πηγαίνοντας για Θεσσαλονίκη ή Γιάννενακαι παλαιότερα αποτελούσε μέρος του δρόμου που συνέδεε το Μέτσοβο με τα Γρεβενά. Τετράτοξο, με δυο κύρια μεγάλα τόξα. Το συνολικό του μήκος είναι 48 μ., το πλάτος 3,70 μ. και το ύψος της μεγαλύτερης καμάρας 6,90 μ.
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 2
Δελτίο Τύπου 27/12/09

Τα στατιστικά στοιχεία του goGrevena.com Tourist Portal για την εβδομάδα των Χριστουγέννων ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και έφτασαν στις 194171 εμφανίσεις.