Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Σαμαρίνα

48 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την πόλη των Γρεβενών και σε υψόμετρο 1.650 μέτρων, βρίσκεται το μεγαλύτερο και πιο φημισμένο βλαχοχώρι του Νομού Γρεβενών και ολόκληρης της Ελλάδας, η Σαμαρίνα. O παραδοσιακός οικισμός του χωριού είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στις ανατολικές πλαγιές της ψηλότερης κορυφής της Πίνδου, του Σμόλικα, με υψόμετρο 2.637 μέτρων, του δεύτερου ψηλότερου βουνού μετά τον Όλυμπο.

Στο κοινοτικό κατάστημα της Σαμαρίνας στεγάζεται το λαογραφικό μουσείο του χωριού. Εδώ εκτίθενται παραδοσιακές στολές και παλιά εργαλεία των ντόπιων. Είναι ανοιχτό τους καλοκαιρινούς μήνες. Αντιπροσωπευτικό δείγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της περιοχής είναι το δημοτικό σχολείο του χωριού.
 
Οι βρύσες του χωριού είναι πέτρινες και κατασκευάστηκαν επί Τουρκοκρατίας. Αξίζει να αναφέρουμε: της «Μεγάλης Παναγιάς», της "Μικρής Παναγιάς", η "Γκαβάνη", η "Χατζή", η "Παπακύργια", η "Παπαζήση", η "Κυπριτζή", η "Μπίζιου", η "Πέντα", η "Λέσουρα" και η "Ζέκιου". Εκτός οικισμού βρίσκονται οι: βρύση του Ρωμιού (Γκρέκου), η βρύση του Κόντουρου και η βρύση στο δάσος Κιούριστα (Φαντίνα Λικιράου).
 
Νοτιοδυτικά της Σαμαρίνας, στους πρόποδες του Σμόλικα συναντάμε τη λίμνη «Δρακόλιμνη». Εδώ υπάρχουν αλπικοί τρίτωνες, ενώ πιο πέρα αφρίζει ο μεγάλος καταρράκτης του Σμόλικα, «Άπα Σπιντζουριάτα» (δηλ. Κρεμαστό νερό), ο οποίος ρίχνει τα νερά του στη δύσβατη χαράδρα «Σκοντίνα», της «Βάλια Κίρνα».
 
Οι επισκέπτες αξίζει να δοκιμάσουν την μεγάλη ποικιλία από ντόπια κρέατα. Mπορούν να αγοράσουν τυροκομικά προϊόντα (φέτα, μανούρι, κεφαλοτύρι), γλυκά του κουταλιού (βύσσινο, κεράσι, δαμάσκηνο, πορτοκάλι και σύκο) και είδη λαϊκής τέχνης.
 
ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!!!