Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Η Πόλη

Η πόλη των Γρεβενών είναι χτισμένη σε υψ. 534 μ. ανατολικά της Β. Πίνδου, στις όχθες του Γρεβενίτη, παραπόταμου του Αλιάκμονα, στην περιοχή που βρισκόταν στα αρχαία χρόνια η Ελιμεία. Αναφέρεται μετά το 12ο μ.Χ. αιώνα και πιο πολύ στα χρόνια της Φραγκοκρατίας σαν εμπορικό κέντρο.

Tα Γρεβενά ακολουθούν μια αναπτυξιακή πορεία με έργα υποδομής και με τουριστική αξιοποίηση, δίνοντας έμφαση στην πανέμορφη αλπική φύση. Δύο σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες στις εισόδους από Κοζάνη και Τρίκαλα και η όμορφη πεζοδρομημένη πλατεία Αιμιλιανού, με απλωμένα γύρω της παραδοσιακά και σύγχρονα εστιατόρια-ταβέρνες, καλύπτουν τις ανάγκες διαμονής και εστίασης των επισκεπτών-τουριστών.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στο υπαίθριο θέατρο στην περιοχή Καστράκι, χωρητικότητας 2.500 θεατών πραγματοποιούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις , την περίοδο του Πάσχα οι θρησκευτικές τελετές (Ανάσταση, Επιτάφιος κ.λ.π.),  την περίοδο των Αποκριών τα περίφημα πλέον ΑΝΑΚΑΤΩΣΑΡΙΑ καθώς τα ήθη και τα μοναδικά έθιμα (Πανηγύρια, Γκαμήλα, Λοκατσάρια κ.λπ.) συνηγορούν σε μια ευχάριστη και ενδιαφέρουσα επίσκεψη και διαμονή στην πόλη όλο το έτος.

Το Ρολόι, σήμα κατατεθέν της πόλης, είναι χτισμένο στην πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο της πόλης. Έχει σχήμα πενταγώνου, με μήκος πλευράς 2 μ. και το συνολικό του ύψος ξεπερνά τα 20 μ.  Σε εντοιχισμένη επιγραφή διαβάζουμε ότι "Εκτίσθη το 1906, ανεκαινίσθη το 1969". Είναι από τα λίγα εναπομείναντα κτίσματα στην πόλη από την εποχή της Τουρκοκρατίας και πριν την απελευθέρωση λειτουργούσε ως τμήμα τούρκικου τζαμιού. Στο εσωτερικό του, που είναι κενό, υπάρχει κυκλική σκάλα, η οποία οδηγεί σε περιμετρική βεράντα λίγο πριν την κορυφή. Μετά τη βεράντα υψώνονται καμάρες που στηρίζουν έναν κωνικό τρούλο, στη βάση του οποίου είναι ενσωματωμένες μεγάλες πλάκες ρολογιού, συνδεδεμένες με μια καμπάνα.

Στα Δυτικά της πόλης βρίσκεται ο Μύλος του Μπουσιού, κτίσμα του περασμένου αιώνα, που αποτελεί τη μοναδική μαρτυρία βιομηχανικού κτιρίου της περιοχής. Πρόκειται για έναν προηγμένης τεχνολογίας για την εποχή του αλευρόμυλο, που λειτούργησε αδιάλειπτα για έναν αιώνα περίπου και η δραστηριότητα του έφτανε ως τη Μασσαλία, την Προύσα, τη Βομβάη και το Λονδίνο, Βασική κινητήρια δύναμη του ήταν το νερό, που υπήρχε άφθονο το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι χρησιμοποιούνταν η δυτικοευρωπαϊκής προέλευσης ατμομηχανή.

 
ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!!!