Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Βάλια Κάλντα

Ο Εθνικός Δρυμός της Πίνδου (Βάλια-Κάλντα) είναι από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους στη χώρα μας με έκταση 129.350 στρέμματα. Ιδρύθηκε το 1966, με σκοπό την προστασία της πλούσιας πανίδας και χλωρίδας, ειδικότερα την προστασία των αιωνόβιων ρόμπολων και μαυρόπευκων της περιοχής, ύστερα από ενέργειες της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών.

Ο πυρήνας έχει έκταση 33.600 στρέμματα και αποτελείται από την κοιλάδα της Βάλια-Κάλντα (στα 1.200 μ.) και τις πλαγιές των γύρω κορυφών Φλέγγα (2.159 μ.), Αυτιά (2.082 μ.), Αυγό (2.177 μ.).Το τοπίο είναι εντυπωσιακό με τα εκτεταμένα δάση από τα μαυρόπευκα, τις οξιές, τα ρόμπολα, που πολλά από αυτά φτάνουν σε ηλικία 400 χρόνων. Τα ορμητικά ρέματα, τα ρυάκια, οι τεράστιοι γκρεμοί, οι πανύψηλες βουνοκορφές, και οι μεγάλες αλπικές λίμνες συνθέτουν το μεγαλείο της Βάλια-Κάλντα.

Η χλωρίδα του δρυμού είναι εντυπωσιακή. Πολλά σπάνια είδη φυτών ζουν στις πλαγιές του βουνού και σ' αυτά συμπεριλαμβάνεται και το ρόμπολο, το μοναδικό δέντρο που μπορεί να αναρριχάται στις ψηλότερες κορυφές των βουνών μας και συναντάται μόνο, εκτός από την Πίνδο και στον Όλυμπο, στο Βούρινο, στο Βέρμιο και στον Όρβιλο. Η πανίδα στον Εθνικό δρυμό περιλαμβάνει 78 είδη πουλιών, από τα οποία πολλά είναι σπάνια και πολλά είδη ζώων. Ανάμεσά τους και η φημισμένη καφέ αρκούδα. Στα ποτάμια ζει και η Βίδρα που κυνηγά πέστροφες και βατράχια και στις μικρές λιμνούλες ζουν πολλά μικρά αμφίβια.

Τα χωριά που είναι σκαρφαλωμένα στις πλαγιές της Βάλια-Κάλντα, Σαμαρίνα, Περιβόλι, Σμίξη κ.ά. είναι μαγευτικά .Η καλύτερη εποχή είναι ο Μάιος-Ιούνιος όταν το χιόνι έχει υποχωρήσει και μύρια αγριολούλουδα ζωγραφίζουν το τοπίο. Οι δρόμοι είναι δασικοί χωματόδρομοι και υπάρχουν πολλές διαδρομές που μπορεί να κάνει κανείς με μουλάρι ή με τα πόδια. Υπάρχουν και δύο άλλα σημεία από τα οποία μπορεί να πλησιάσει κανείς το Δρυμό. Είναι από τη Μηλιά του Μετσόβου και ο δεύτερος από την Κρανιά του νομού.

 
ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!!!